Deși președintele rus Vladimir Putin își intensifică retorica nucleară, serviciile de informații americane consideră că probabilitatea unui atac nuclear rămâne redusă. În schimb, experții avertizează că Rusia ar putea intensifica acțiunile de sabotaj în Europa.
Potrivit a cinci surse din serviciile secrete americane citate de Reuters, nici măcar decizia recentă a SUA de a permite Ucrainei să folosească arme americane pentru atacuri mai adânci în teritoriul rus nu a crescut riscul unui război nuclear.
Evaluările din ultimele șapte luni arată constant că Moscova nu intenționează să escaladeze conflictul la nivel nuclear.
„Rachetele ATACM (cu rază de acțiune de 306 kilometri) nu vor schimba calculele nucleare ale Rusiei”, a declarat un consilier al Congresului SUA familiar cu aceste evaluări.
Un element care a influențat decizia Washingtonului de a relaxa restricțiile privind armele furnizate Ucrainei a fost implicarea Coreei de Nord în conflict. Între 11.000 și 12.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să sprijine efortul de război al Rusiei, ceea ce a fost văzut ca o escaladare ce necesita un răspuns.
Totuși, experții americani rămân îngrijorați de capacitatea Rusiei de a-și intensifica „războiul din zona gri” împotriva Occidentului. „Răspunsul hibrid al Rusiei este îngrijorător”, avertizează Angela Stent, director de studii eurasiatice la Universitatea Georgetown, referindu-se la potențialele acțiuni de sabotaj în Europa.